Stiati

ca?

Cele mai importante proteine functionale sunt : hirudina, destabilaza, orhenaza, antistazina, decorzina, calina, eglina si alte paricule proteice. Pentru a avea o imagine complexa asupra grupei respective este suficient sa analizam doi fermenti importanti: hirudina si destabilaza.

Suna Acum

0737.573.095

Lipitorile si proteinele functionale

Din start trebuie sa focalizam atentia nemijlocit asupra proteinelor functionale. Cele mai importante sunt: hirudina, destabilaza, orhenaza, antistazina, decorzina, calina, eglina si alte paricule proteice. Pentru a avea o imagine complexa asupra grupei respective este suficient sa analizam doi fermenti importanti: hirudina si destabilaza.


HIRUDINA din punct de vedere biochimic, reprezinta un inhibitor al trombinei, substanta care joaca un rol important in procesul de coagulare a sangelui. Exista cateva substante chimice, asa numitii factori ai coagularii sangelui, care de regula sunt exprimati in cifre. Hirudina blocheaza factorii V, VII, VIII impiedicand coagularea proteinei fibrinogenului si agregarea trombocitelor sangelui. Prima data hirudina a fost descrisa la sfarsitul sec. al XIX-lea (Haicraft), reprezentand o componenta bine studiata a secretiei glandei salivare. In multe concerne farmaceutice se produce o hirudina speciala (asa numita hirudina recombinata, care pana si in ziua de astazi este folosita cu success in tratarea unor boli ale sangelui). Hirudina, substanta de natura proteica, reprezinta in sine un polipeptid, adica un lant de ramasite de aminoacizi. Cei mai importanti aminoacizi din hirudina fiind: glutamina, asparagina, lezina, cistina, glicina si serina. Cu ajutorul altor componente ale secretiei lipitorii, hirudina stopeaza formarea trombelor si nu are loc formarea fibrinei. Este demonstrat clinic si prin metode de laborator ca:  hirudina constituie un puternic anticoagulant cu actiune foarte rapida. Una dintre calitatile certe pe langa actiunea rapida, poate fi considerate lipsa metabolismului, in sensul ca hirudina nu parcurge etapa de transformare in diverse substante noi (metaboliti) si este eliminata din organism prin intermediul rinichilor, in forma neschimbata.

DESTABILAZA este al doilea ferment dupa puterea de actiune si insemnatate in compozitia secretiei. Cand trombul deja este format, scheletul acestuia se formeaza din fibrele rezistente ale fibrinei si de regula acesta fibrin se numeste stabilizata. De aici vine si denumirea fermentului. El actioneaza asupra trombului format impiedacand stabilizarea acestuia. In asa fel facand un anumit bilant putem spune ca cele mai importante component sunt: hirudina; destabilaza; orhelaza. Cu un grad suficient de conventionalism merita sa consideram ca componente ceva mai putin insemnate sunt urmatoarele substante: antistazina; decorzina; calina; altele. Scopul principal al acestor substante il constitue dezinfectarea sangelui si a salivei, imbunatatirea unor proprietati ale sangelui, actiune asupra fluxului sanguin si asupra peretilor vaselor. Din acest motiv tot complexul urmeaza a fi considerat unicat in actiunea terapeutica asupra organismului uman. Dupa cum vedem, oricare dintre componentele complexului pot fi considerate ,,cu prioritate primara” sau cu ,,prioritate secundara”, doar conditionat si cu scop de clasificare, stiind ca toate acestea au un spectru destul de larg de actiune asupra organismului uman.

 

You must be logged in to post a comment.

error: