Stiati

ca?

Reflexologia este stiinta zonelor reflexogene, ale organismului situate pe suprafata corpului in general la distanta fata de organele pe care le reprezinta. Organele sunt componente inseparabile in ansamblul organismului uman, avand legatura vasculara si energetica directa cu zonele corespunzatoare reflexogene. Ea este arta stiintifica de diagnosticare si vindecare prin apasarea si stimularea anumitor zone reflexogene de la nivelul extremitatilor organismului, care corespund tuturor organelor si partilor corpului uman. Reflexul este activitatea fundamentala a sistemului nervos cu ajutorul caruia se reglează relatiile dintre organe si relatiile dintre organism si mediul inconjurator. Picioarele si mainile pot fi considerate adevarate oglinzi ale corpului omenesc. Puse una langa alta reflecta corpul omenesc in întregime, asa cum este el dispus anatomic.

Suna Acum

0737.573.095

Generalitati Reflexologie

Reflexologia este stiinta zonelor reflexogene, ale organismului situate pe suprafata corpului in general la distanta fata de organele pe care le reprezinta. Organele sunt componente inseparabile in ansamblul organismului uman, avand legatura vasculara si energetica directa cu zonele corespunzatoare reflexogene. Ea este arta stiintifica de diagnosticare si vindecare prin apasarea si stimularea anumitor zone reflexogene de la nivelul extremitatilor organismului, care corespund tuturor organelor si partilor corpului uman. Reflexul este activitatea fundamentala a sistemului nervos cu ajutorul caruia se reglează relatiile dintre organe si relatiile dintre organism si mediul inconjurator. Picioarele si mainile pot fi considerate adevarate oglinzi ale corpului omenesc. Puse una langa alta reflecta corpul omenesc in întregime, asa cum este el dispus anatomic. Asadar piciorul si mana dreapta cuprind reflexe ale parţi drepte a corpului, iar piciorul si mana stanga cuprind reflexe ale parţi stangi a corpului, cu mentiunea ca la nivelul capului punctele reflexe sunt dispuse invers si anume degetul mare de la mana si piciorul drept reflecta emisfera stanga a capului, iar degetul mare de la mana si piciorul stang, reflecta emisfera dreapta a capului. 

Nu se cunoaşte cu exactitate originea reflexoterapiei, dar se stie ca ea provine din orientul antic. Cu mai mult de 4000 de ani în urma asa cum arata fresca din mormantul medicului din Sahara, Egipt, erau deja cunoscute beneficiile terapeutice ale masarii unor puncte specifice de pe extremitaţile corpului. Se stie ca si chinezii foloseau reflexoterapia în paralel cu acupunctura, izvoarele amintind-ul pe doctorul Wang Wei in secolul IV i. C. care dupa ce aplica acele pe diferite puncte ale corpului pe meridiane energetice, presa puternic in talpile pacienţilor cu policele. Cercetatorul de frunte care a si popularizat aceasta terapie in occident, la sfarsitul secolului XIX-lea a fost medicul orelist William Fitzgerald. La intoarcerea lui din Europa in statele unite, incepe sa promoveze reflexologia, ajutat de doctorul Riley si de fizioterapeuta Eunice Ingham, aceasta din urma introducand-o in sectia de fizioterapie a spitalului in care lucra.

Doctorul Fitzgerald a fost cel care a descoperit reflexologia, iar Eunice Ingham, cea care a promovat-o si a desavarsit-o, deschizandu-si un cabinet de reflexoterapie, iar in 1930 a scris prima carte de specialitate si a infintat prima scoala in domeniu. In romania reflexoterapia este promovata la scara larga la sfarsitul anilor 90, desi ea a fost practicata si inainte, intr-un mod limitat.

You must be logged in to post a comment.

error: