Stiati

ca?

O echipa a demonstrat eficacitatea lipitorilor medicinale in ajutorul descongestionarii venoase, resorbtia edemului si hiperpigmentari si vindecarea ulcerului varicos. Acest studiu a fost efectuat pe 20 de pacienti cu vene varicoase. Lipitorile au fost aplicate in zona ulcerului varicos. Dupa tratament, toate ulcere s-au vindecat, 95% dintre pacienti au demonstrat o reducere a suprafetei edemate si la 75% dintre pacienti reducerea hiperpigmentari. In plus, compararea pO2 a sangelui luata din lipitoare si cea a sangelui venos a pacientilor arata ca lipitorile sug preferential sange venos și, prin urmare, ajuta la vindecarea ulcerului.

Suna Acum

0737.573.095

Aplicatii ale lipitorii

Aplicatii ale lipitorii

Desi exista un numar mare de lipitori, Hirudo medicinalis sunt cele mai utilizate in medicina, deoarece acestea sunt cele mai eficiente terapeutic.

Lipitorile care se vand astazi din bioferme au  postit timp de cel putin 4 luni inainte de a fi comercializate, nu au venit in contact cu sange uman si sunt hranite exclusiv cu sange de pasare.

Avand in vedere diversele utilizari medicale si a metodelor de aplicare (numar, frecventa, zona si tehnica de aplicare) va  recomand ca sedinta de hirudoterapie sa  fie supravegheat de catre un hirudoterapeut. Anumite masuri de precautie sunt necesare atunci cand se aplica lipitori.

Lipitorile folosite la terapie cantaresc intre 0,8 g si 1,8 g si au  postit pentru o perioada de cel puțin 4 luni. Avand in vedere ca digestia lipitori este foarte lenta, aceasta perioada este esentiala pentru ca acestea sa simta nevoia de alta masa. Aceasta  inseamna ca lipitorile se ataseaza bine atunci cand sunt aplicate pacientilor si asigura faptul ca acestea iau o masă completa care garanteaza eficacitatea tratamentului.

Ca urmare a normelor sale de trasabilitate, compania Bioapimed-SV poate garanta clientilor sai ca sunt alimentati cu lipitori care nu au avut nici un contact anterior cu sange uman; lipitorile iau masa de sange in conditii controlate in laboratoarele companiei: sangele folosit provine de la pasari de curte destinate consumului uman. In plus, lipitorile sunt de unica folosinta si sunt distruse dupa utilizarea lor.

Pentru a se asigura ca acestea se ataseaza mai usor, pielea trebuie sa fie mai intai spalate cu apa pentru a elimina orice miros si urme de produse (parfumuri, etc.) care ar putea perturba animalul.

Numarul de lipitori care se aplica este stabilit in baza efectului terapeutic urmarit, starea pacientului si pacientul insusi (varsta, istoricul medical, contraindicatii).

Muscatura lipitorii implica doua componente: in primul rand, sangele de care este nevoie pentru masa sa;  in al doilea rand, injectarea secretiilor salivare in fluxul sanguin. Lipitoarea cade spontan dupa hranire care dureaza  aproximativ de la 5 pana la 90 minute. Este de preferat sa se astepte pana cand lipitoarea medicinala cade de la sine, decat a fi data jos mai repede, deoarece acest lucru ar putea provoca o cicatrice mare si ar duce la pierderea beneficiilor oferite de  lipitoare.

Hemoragia ulterioara unei sedinte este foarte importanta, pierderea de sange totala ajungand pana la 60 g. Această pierdere poate fi mai mare sau mai mica in functie de efectul terapeutic cautat si sensibilitatea individuala. Apa oxigenata poate fi folosita pentru a opri hemoragia.

Riscurile si contraindicatiile

Acest tip de tratament, folosind organisme vii, prezinta un potential risc infectios. Cu toate acestea, o serie de masuri sunt luate pentru a garanta pacientilor utilizarea unui dispozitiv medical sigur si certificat.

Complicatiile posibile includ hemoragii ocazionale semnificative, ulterioare unei  muscaturi pe o vena sau artera. Urticarie, (alergie-foarte rar) poate aparea de asemenea, de multe ori localizata in jurul muscaturii care dispare in in cateva zile.

Există cateva contraindicatii la terapia cu lipitori: hipotensiune arteriala, boli hemoragice (hemofilie, de exemplu), anemia si tratament anticoagulant.

Aplicatii in medicina generala

In trecut, lipitorile erau folosite pentru o varietate de aplicatii: mecanismul lor de actiune nu a fost inteles – tot ceea ce a fost remarcata a fost vindecarea sau ameliorarea problemei. Astazi, studile stintifice privind substantele active ale lipitorii  ne-au dat o mai buna intelegere a modului in care functioneaza terapia si au dat „credit” in utilizarea lor. In medicina traditionala, o multime de aplicatii vechi sunt inca utilizate, desi gradul nostru de intelegere a evoluat. Datorita calitatilor sale: anticoagulante, vasodilatatoare, trombolitice, substantelor anti-inflamatoare,  indicatiile citate a medicilor sunt dupa cum urmeaza:

Osteoartrita: genunchi, incheietura mainii, degetul mare

tendinita,   cot de tenis

periartrita, artrita reumatoida

dureri musculare localizate, crampe

hemoroizi

varice

tromboflebita

hematoame

accidente vasculare cerebrale, la un stadiu incipient

tinitus, infectii ale urechii externe si infectii ale urechii cronice

Boli de sange: hemocromatoza, usoare intoxicatii cu metale grele, acumulare de toxine

hipertensiune

non-canceroase, non-legate de alcool si hepatomegalie non-ciroza

O serie de studii si articole stiintifice au fost publicate pe aceste subiecte:

In cazul osteoartritei, studiile au demonstrat ca aplicarea repetata a lipitori la genunchi amelioreaza treptat durerea. Un studiu stintific efectuat pe o perioada de 3 luni la 16 pacienti care sufereau de osteoartrita a genunchiului, s-a demonstrat ca:  10 pacienti au primit 4 lipitori pentru o perioada de 80 de minute la genunchi in zona dureroasa si alti 6 au primit un tratament conventional. Studile au demonstrat ca pacientii tratati cu lipitori au cunoscut o reducere semnificativa a durerii lor, in mai putin de 24 de ore. Patru saptamâni mai tarziu, efectul pozitiv al tratamentului putea fi inca simtit. Aceste rezultate foarte încurajatoare justifica alte studii la scara mare.

Osteoartrita genunchiului: efectul terapiei lipitorilor medicinale in osteoartrita dureroasa a genunchiului se pot citi intr-un un studiu pilot de: A Michalsen, U Deuse, T Esch, G Dobos, si S Moebus, Ann Rheum Dis 2001; 60, 986.

Pentru probleme cu urechile, potrivit unui studiu rusesc  lipitorile medicinale si secretiile lor salivare au fost folosite cu succes pentru a trata tinitus, infectii acute ale urechii externe si infectii ale urechii cronice.

Boli ale urechii : Utilizarea lipitori medicinale in tratamentul bolilor de urechi, se pot citi intr-un un studiu de: Seleznev KG, Shchetinina EA, Trophimenko NP, Nikonov GI, Baskova IP, ORL J Otorhinolaryngol Reiat Spec,… 1992; 54 (1): 1-4.

O echipa a demonstrat eficacitatea lipitorilor medicinale in ajutorul descongestionarii venoase, resorbtia edemului si hiperpigmentari si vindecarea ulcerului varicos. Acest studiu a fost efectuat pe 20 de pacienti cu vene varicoase. Lipitorile au fost aplicate in zona ulcerului varicos. Dupa tratament, toate ulcere s-au vindecat, 95% dintre pacienti au demonstrat o reducere a suprafetei edemate si la 75% dintre pacienti reducerea hiperpigmentari. In plus, compararea pO2 a sangelui luata din lipitoare si cea a sangelui venos a pacientilor arata ca lipitorile sug preferential sange venos și, prin urmare, ajuta la vindecarea ulcerului.

Varicele: se poate citi un studiu despre, terapia lipitorilor medicinale pentru varice complicate de: Bapat CD, Acharya BS, Juvekar S, Dahanukar SA, Indian J Med Res. 1998, 107, 281-4.

Aplicatii in chirurgia reparatorie si traumatologie

In timp ce lipitoarea isi face o revenire treptata intre medici si farmacisti, si-a stabilit o pozitie de sine, in chirurgie si traumatologie departamentele reparatorii, in ultimii treizeci de ani sau cam asa ceva. Astfel, la 100 de ani dupa ce au disparut din arsenalul terapeutic, interventile chirurgicale sunt din nou ajutate de lipitorile medicinale pentru a preveni congestia venoasa. Lipitorile medicinale sunt folosite pentru a ajuta la replantare de organe, degete, urechi, etc, precum si în grefe de piele, resorbtia de hematoame sau in caz de congestie venoasă de diverse origini.

La inceputul secolului al 19,  John Friedrich Dieffenbach (1792-1847), adesea mentionata ca „tatal chirurgiei plastice”, a folosit cu succes lipitori pentru rinoplastie si alte proceduri reconstructive.

Revigorarea lipitorii in chirurgie dateaza din anii 1960, cand chirurgii Sloveni le-au folosit.  In Franta, profesorul Baudet, a fost primul care avea sa le foloseasca pentru a replanta degete in 1972. Astazi, aceasta tehnica este folosita in numeroase departamente ale spitalelor din intreaga lume.

Odata cu aparitia microchirurgie, numeroase dificultati legate de drenajul venos inadecvat au aparut. Desi este relativ usor pentru un practicant sa sutureze o artera in microchirurgie, reconstituirea venoasa este mai dificila si mai nesigura. Cu toate acestea, supravietuirea unei grefe de tesut replantat, segment, depinde de eficienta intoarceri venoase. Substantele introduse de lipitorile medicinale stimuleaza irigarea celulelor cu risc de necroza si mentin oxigenarea tesutului. Prin urmare, acestea promoveaza refacerea capilara. Ele accelereaza procesul descongestionării hematomului. Beneficile lipitori medicinale este ca acestea sunt deosebit de atrase de sange neoxigenat si ca musca doar tesut viu.

Ele sunt indicate in microchirurgie si chirurgie plastica: replantarea degetelor, urechi, scalp, autogrefe reconstructie san, transplanturi de tesut. Ele sunt, de asemenea, recomandate in conditii traumatice congestive: hematoame extinse ale membrelor, hematoamele periorbitale, dupa o interventie chirurgicala facelift.

Lipitorile sunt astfel indicate in chirurgie ori de cate ori exista staza venoasă. Ele pot fi aplicate imediat in urma unei proceduri microchirurgicale. Frecventa si durata de tratamentului este determinata de chirurg. Tratamentul dureaza, in general, 4-5 zile, timpul necesar pentru a restabili intoarcerea venoasa.

Aplicarea lor necesita precautii stricte. Pielea pacientului trebuie sa fie curatate cu solutie salina calda pentru a induce vasodilatație, excluzand orice alt produs.

Locul selectat pentru aplicarea lipitoari este acoperit cu tifon umezit, in care a fost facuta o gaura de aproximativ un centimetru.

Acesta este plasat in contact strans cu pielea, asigurandu-se ca gaura este la nivelul locul de aplicare a lipitori.

Au existat multe publicatii in reviste medicale pe aceasta tema:

Replantare organe (deget, deget de la picior, ureche, penis, etc.)  piele grefe:

Intr-un studiu efectuat in Marea Britanie, 1/3 din chirurgii maxilo chestionati au declarat ca utilizeaza lipitori medicinale..

Lipitorile se dovedesc a fi utile in reconstructia tesuturilor in urma amputatie sau ca urmare a unei grefe, dar si in chirurgie maxilo-faciala, si in chirurgia extremitatilor unde sunt deosebit de populare astazi.

Utilizarea lipitori in chirurgie maxilo-faciala :  Utilizarea Hirudo medicinalis de catre unitatile maxilo-faciale chirurgicale din Romania: opinii si practici curente, Rao J, Whitaker IS, Br J Oral Maxillofac Surg 2003, 41 (1), 54-5..

Grefe ureche : Reconstructia uni defect mare a urechii, folosind un altoi compozit, dupa o accidentare, muscatura om, Y. Godwin, K. Allison și R. Waters British Journal de Chirurgie Plastica 1999, 52 (2), 152-154.

Grefa deget : terapia lipitorilor medicinale in reatasarea degetelor, Golden MA, Quinn JJ, Partington MT, AORN J., 1995,62 (3), 364-6, 369, 371-2.

Grefa de penis : terapia lipitorilor medicinale in reatasarea penisului: Mineo M, Jolley T, G Rodriguez, urologie, 2004, 63 (5), 981-3.

Hematom / congestie venoasa:

Mai multe articole se concentreaza pe utilizarea de lipitori medicinale in tratamentul hematomului. Utilizarea acestora a condus la o reducere mai rapida si mai eficienta a unui hematom periorbital.

Ele au fost folosite cu succes in tratamentul unui pacient care suferea de compresia nervului datorita unui hematom al antebrațului. 13 lipitori au fost aplicate si au supt aproximativ 145 ml de sange. Rezultate pozitive au fost resimtite dupa 24 de ore si simptomele au disparut, practic, in ziua urmatoare. Nu au  fost necesare alte tratamente (in special chirurgicale).

Utilizarea lipitori medicinale a fost redescoperit ca o metoda eficienta pentru ameliorarea congestiei venoase, in special in regiunile in care hematoamele se raspandesc, cum ar fi limba sau scrotul.

Hematom periorbital : Utilizarea lipitorilor medicinale intr-un caz de hematom periorbital sever, Menage MJ, Wright G. Br, J Ophthalmol. 1991, 75 (12), 755-6.

Hematom cu compresia nervului :  terapia cu  lipitori medicinale in tratamentul compresiei nervului median,  cauza antebrat – hematom, Heckmann JG, Dutsch M, Neundorfer B, Dutsch F, Hartung U., J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2005, 76 (10), 1465.

Aplicatii in medicina veterinara

Utilizarea de lipitori in medicina veterinara a fost raspandita din cele mai vechi timpuri, dar se pare ca lipsa de documentare in raport cu utilizarea exacta a lipitori medicinale poate fi partial responsabila pentru nivelul scazut de utilizare in acest domeniu astazi. Toate aplicatiile lipitori pot fi similare cu cele din medicina umana.

Majoritatea aplicatilor  lipitorii in medicina umana sunt valabile si in medicina veterinara. Astfel, de exemplu, ele sunt indicate in același mod pentru tratamentul trombozei, flebita, furuncule, hemoroizi, hematoame, edeme, tendinita, etc. Ele pot fi de asemenea folosite in chirurgie, in cazul transplanturilor de tesut.

Unele documente demonstreaza ca acestea sunt utilizate în principal la cai, precum si la feline si specile canine. Ele au fost utilizate in scopuri de sangerare, in special atunci cand vasele sunt foarte fine, in tratamentul mastitei,  gastrita la caini si oftalmie, limfangita si congestie la cai.

Numarul de lipitori depinde de marimea si boala animalului. Prin urmare, 1 lipitoare se recomanda la animalele cu greutate mai mica de 10 kg, 1-2 pe animale cu greutatea 10-15 kg, 3-4 pe animale cu greutatea 30-40 kg si între 5 și 15 pe un cal.

Aplicarea lipitoari pe piele trebuie sa fie pregatita: rasa si curatarea pielii cu apa. Stimularea pielii poate fi foarte utila in timpul aplicarii la animale, care este uneori dificila. Atunci cand musca, lipitoarea injecteaza o substanta analgezica, dar in ciuda acestui fapt o usoara senzatie de arsura poate aparea si, prin urmare, animalele trebuie sa fie odihnite.

Contraindicatile sunt, de asemenea, similare cu cele din medicina umana. Animale anemice si cele cu probleme de coagulare.

Articolele urmatoare se refera la utilizarea lipitorilor medicinale in medicina veterinara.

Lipitorile sunt utilizate in cazul vaselor de sange umflate – cum ar fi laminitei acuta la cai. Pe o perioadă de 8 luni, echipa de Doctori Sagiv BEN-Yakir a testat aceasta metodă pe 4 cai afectati. Patru lipitori au fost plasate pe fiecare picior afectat. Dupa 12 ore de tratament, comportamentul caiilor a  revenit la normal.

Hematoame auditive la caini, testicule umflate, laringita, prolaps rectal, prolaps uterin la bovine si inflamatii vulvare pot fi, de asemenea, tratate folosind lipitori medicinale.

Lipitorile sunt utilizate in tratamentul problemelor cum ar fi inflamația venoasa si a bolilor arteriale periferice, cum ar fi tromboembolismul aortica la  feline.

Ele pot fi de asemenea folosite in tratamentul raspunsurilor inflamatorii acute și cronice ale mucoasei si parodontale leziunile orale, cum ar fi în cazul pisicilor HIV-pozitive cu stomatite severe, gingivită si boli ale glandelor salivare, precum si sialitis sialoadenita.

Utilizarea lor este, de asemenea recomandat in contexte inflamatorii ale sistemului genital, cum ar fi endometrioza si disfunctie de organ genital in reabilitare post-chirurgicale si in reabilitarea animalelor care au  avut complicatii, cum ar fi septicemie in  urma nasterii si pentru a reduce edemul din scrot in urma unei proceduri de castrare la caini adulti.

You must be logged in to post a comment.

error: